KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Archiv 2014 Zájezd do Lidic a Lán
Zpět

Zájezd do Lidic a Lán

Přidáno 17. 6. 2014
Ilustrační foto
V sobotu dne 14. 6. 2014 se uskutečnil zájezd do Lidic a Lán pořádaný MO KDU-ČSL Louny za finanční podpory Krajského centra strany. Akci, jejíž záměrem byla účast na pietním aktu v Lidicích a návštěva zajímavostí Obce Lány, jsme prezentovali pouze na stranické vývěsce a s podporou lounského děkana na poutači před kostelem. I přesto byla účast velmi dobrá, vyjelo nás 30 výletníků všech věkových kategorií a hlavně příznivců KDU-ČSL.

   V Lidicích jsme se zúčastnili Mše svaté , sloužené od 9,00 hod kardinálem Dominikem Dukou  na místě kněžiště původního lidického kostela, kam byl nově  trvale umístěn kamenný obětní oltář s reliefem Panny Marie Lidické, který primas český před Mší posvětil. Za posledního lidického kněze P. Štemberku byla také obětována mše a v kázání primas připomněl jeho hrdinskou službu lidickým mužům čekajícím a jdoucím bez soudu na smrt, když , ač nemusel, přijal jejich osud.  Také připomněl, že se lidská svoboda stejně jako tehdy i dnes  snadno změní na svévoli a zlovůli, kdy člověk bez zábran  bere druhému člověku život.

    Po Bohoslužbě se účastníci rozptýlili po rozlehlém areálu a mohli být přítomni kladení věnců , prohlídce památníku lidických dětí, růžové zahrady  a více výstav anebo přehlídce dětských pěveckých sborů. Každý si našel to svoje.

      Odpoledne jsme se přesunuli do Obce Lány, kde jsme všichni navštívili hřbitov s hrobem rodiny Masarykovi a pak se v klidu občerstvili na návsi. Po té jsme se  rozptýlili do zámeckých zahrad anebo dvou muzeí, z nichž jedno je kvalitní  přehlídkou  sportovních vozidel dvou i čtyřstopých a druhé zajímavou regionální prezentací soukromí rodiny prvního prezidenta a života za první republiky vůbec.

      Pouze příjemné unaveni, protože počasí nám přálo, jsme v pořádku a spokojeni s průběhem dne dojeli do Loun.

 

Anežka Straková, členka strany Louny