KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Prostor pro lídra Prostor pro lídra Jakuba Mráčka

Prostor pro lídra Jakuba Mráčka

Přidáno 17. 8. 2022
Je manžel a táta 4 dětí. Vystudoval makromolukulární chemii a učitelství. Je zástupcem ředitele Gymnázia Teplice. Dvanáct let vedl největší teplické skautské středisko a působil v několika občanských iniciativách a spolcích. Od roku 2017 je členem KDU-ČSL.

Jestli se nemýlím, tak v Teplicích kandiduješ již potřetí jako lídr VOLBY PRO! TEPLICE!. Hned při prvním pokusu jste skončili druzí s výrazným odstupem za ODS. Před čtyřmi lety se náskok ODS výrazně ztenčil. Jaký výsledek očekáváš v nadcházejících volbách?
Ten nejlepší! Vysoké výsledky v minulých letech jsou zavazující; na druhou stranu v obou případech vedly do opozice. Výsledek, který čekáme, je, že se budeme s výrazným mandátem podílet na vedení města. Jedině tak můžeme účelně prosadit něco z našeho programu.

Pokud byste volby vyhráli, jsi v takovém případě připravený zastávat pozici primátora statutárního města Teplice?
Zdá se mi, že to nemůže být jinak. Když jdu do voleb, chci vyhrát.

V čem shledáváš hlavní výhodu vašeho volebního uskupení? Co vy máte a ostatní ne?
Máme opravdu skvělou kandidátku. Do jednoho jde o lidi, kteří jsou profesně nebo občansky mimořádně aktivní a taky úspěšní. Jsou to lidé, kteří svůj obor výtečně znají a vědí, čím by mohli městu pomoct. Je to vidět i na kampani: Strany obvykle ukazují lídra nebo několik lidí na čelních pozicích, my komunikujeme více než polovinu napříč pozicemi.

Vím, že se velmi těžko vytyčuje jedna priorita, se kterou do voleb jdete. I přesto Tě o ni požádám.
Jednoznačně to je veřejný prostor. Téma je špatně uchopitelné, takže prezentujeme 5 konkrétních lokalit a ukazujeme, jak by mohly vypadat. Vždycky je to kontrast zanedbaného parku nebo náměstí a vize živého prostoru, kam s hrdostí vezmete návštěvu na kafe a chvíli posedíte. Říkáme tomu projektu Městské oázy.

Nechci, abys odkrýval své karty, nicméně dokážeš již dnes říct, s kým si dovedeš představil povolební spolupráci a s kým naopak nikoli?
Jsme otevřeni spolupráci s jakýmkoli demokratickým subjektem, který bude ochoten vést partnerský dialog.

V KDU-ČSL jsi už taky nějaký ten pátek, dokonce jsi byl místopředsedou krajského výboru. Kdybys měl přimět nové členy, aby rozšířili naše řady, co bys jim o KDU-ČSL v našem kraji řekl?
Že neplýtváme potenciálem. Každý, kdo chce něco dělat, dostane podporu a prostor. Na druhou stranu, je fér dodat, že je nás tu stále málo a řada věcí nejde tak snadno, jak bychom si představovali. Ale prostor pro aktivní lidi tu je :)

Všeobecně se o Tobě ví, že jsi velmi pracovitý člověk. Kampaň perfektně naplánuješ a následně odpracuješ na 120 % a to možná ještě ubírám. Co na Tvé nasazení říká manželka?
Snažím se jí být věrný tak, jak jsem slíbil při svatbě. V době kampaně to jde těžko: Časový i mentální nárok kampaně na lídra je vysoký. Snažíme se to dobře plánovat, mluvit spolu a taky pořád chránit čas pro sebe navzájem, pro děti i pro odpočinek. Takže, abych odpověděl: Těší se, až bude po kampani. Přesto je velmi podporující.

A teď otázka trochu z jiného ranku. Co říkáš na krajské angažmá našeho historicky prvního radního Ústeckého kraje za KDU-ČSL Jana Růžičky?
Samozřejmě to je velký úspěch. Honza si získal velký respekt u všech koaličních partnerů a zdá se, že i u krajské opozice. Myslím, že tím KDU-ČSL dělá dobrou reklamu.

Proč by lidi v Teplicích měli volit Jakuba Mráčka na kandidátce VOLBY PRO! TEPLICE!?
To rozhodně ne! Volit mají celou kandidátku VOLBY PRO! TEPLICE! Nejen proto, že jsou na ní skvělí lidé, ale protože tak efektivně využijí všechny své hlasy. Děkujeme pěkně!

Jakube, i já děkuji za Tvůj čas a přeji, ať vyjde všechno podle Tvých představ. 24. září budu po očku sledovat volby.cz – Ústecký kraj – okres Teplice – město Teplice :-)

Jiří Skřivánek